Visbouillon op z'n Spaans
ongeveer 1 liter - Spaanse keuken


druk deze pagina af


1 kg visafsnijsel met graten en koppen (zorg ervoor dat er in ieder geval iets van zalm- of makreelresten tussen zitten)
1½ ui, in vieren gesneden
1 middelgrote wortel, geschraapt en in vieren gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gehakt
1 prei, in schijfjes gesneden
2 dl droge witte wijn
1 liter koud water
bosje verse tuinkruiden zoals tijm, peterselie en een blaadje laurier
5 witte peperkorrels
 


Doe alle ingrediënten in een hele grote pan, breng het geheel aan de kook en laat, afgedekt, minstens twee uur zachtjes koken. (men wordt geleerd dit slechts een half uur te doen, maar ik vind het ten koste van de smaak gaan) Zeef de bouillon door kaasdoek of een fijne zeef en bewaar alleen de bouillon. Schuim ook af en bewaar de bouillon niet langer dan 24 uur in de koelkast; of vries hem in, hij is dan maximaal 1 maand houdbaar.

Dit recept gaat in tegen alles wat in de culinaire wereld geleerd wordt, maar ik heb hier persoonlijk erg goede ervaringen mee.