Sopa sabrosa - smakelijke soep
4 personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


150 gram aardappelen
150 gram sluitkool (bijv spitskool)
3 wortelen
1 ui
2 eetlepels gezeefde tomaat
1 hambot (of als je dit niet kunt krijgen een mergpijpje samen met een plak serranoham van ongeveer 0,5 cm dik)
40 gram rijst
40 gram doperwten
enkele takjes peterselie, fijngehakt
olie
zout en peper
1 liter warm water
Sopa sabrosa - smakelijke soep


Schil de aardappelen, wortelen en de ui en snij alles in stukjes/blokjes. Hou de aardappel apart. Snij de kool in stukjes.
Doe de ui en wortel in een hete pan met wat olie en fruit dit aan. Voeg dan de kool, de peterselie en de gezeefde tomaat toe samen met wat zout en peper. Doe een deksel op de pan en kook dit enkele minuten. Zet het vuur niet te hoog anders brand het aan (er zit nagenoeg nog geen vocht in).
Voeg het hambot (of het mergpijpje met de ham) toe en giet er 1 liter warm water bij. Breng het geheel aan de kook en laat gedurende 1 uur zachtjes pruttelen.
Doe de aardappelblokjes, doperwten en rijst bij en laat het geheel nog eens 15 minuten koken. Check na 10 minuten voor de zekerheid even of de aardappel en rijst al beginnen te garen.

Serveer zo warm mogelijk. Lekker met wat stokbrood erbij