Patatas bravas - aardappelen met pikante tomatensaus
4 personen - Spaanse keuken
Tapas


druk deze pagina af


2 middelgrote aardappelen, geschild en in stukken van 1½ tot 2 cm gesneden (liefst vastkokende)
olijfolie
zout
alioli
Tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels fijngehakte ui
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 middelgrote tomaten (ongeveer 350 gram), fijngesneden
1 eetlepel tomatenpuree
¼ kop droge witte wijn
2 eetlepels water
1 eetlepel fijngehakte peterselie
½ gedroogde Spaanse peper, zonder zaad en verkruimeld of ¼ theelepel chilipeper
scheutje tabascosaus
1 laurierblaadje
1/8 theelepel suiker
zout en vers gemalen peper


(Opmerking: het recept van de tomatensaus kan meer zijn dan je nodig hebt voor deze tapa; bewaar de rest in de koelkast of diepvries of om te gebruiken voor een andere tapa).  

Vet een ovenschaal in en schik de aardappelen er in één laag in. Strijk de olijfolie erover, bestrooi de aardappelen met zout en bak ze ongeveer 45 minuten bij 190ºC of zolang tot ze goudbruin en knapperig zijn. Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook tot de uit glazig is. Voeg de tomaten toe en laat dit nog een paar minuten bakken onder voortdurend roeren. Roer dan de tomatenpuree, wijn, water, peterselie, chilipeper, tabasco, laurier, suiker, zout en peper erdoor. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen. Giet het mengsel door een zeef. De saus moet niet te dik zijn en kan eventueel met water verdund worden. Schik voor het opdienen de aardappelen op een schaal of een bord. Schep er een paar eetlepels tomatensaus over en vervolgens 3 of 4 eetlepels aliolisaus. Het gerecht kan ook goed zonder aliolisaus.