Tajine
van lam 6 personen - Marokkaanse keuken |
Voor
de stoofpot: 1 kg lamsschouder olijfolie 2 groten uien (fijngesnipperd) 2 grote tomaten (in stukjes) ½ theelepel kaneelpoeder 1 theelepel versgemalen zwarte peper 1 theelepel fijngehakte peterselie ½ theelepel saffraan of saffraanpoeder ½ kopje water |
Voor
het garnituur: 500 gram uien (fijngesnipperd) 75 gram rozijnen 1 theelepel peper 30 gram boter 2 theelepels kaneelpoeder ½ kopje water |
Vet de bodem van een grote kookpan
in met olie en bak het vlees op een hoog vuur goudbruin (vooral de vette delen).
Zet het vuur lager en laat nog wat sudderen.
Voeg de uien, tomaten, kruiden en het water toe. Zet het deksel op de pan, laat
nog 2 uur pruttelen en roer af en toe om.
Om te garneren: fruit de uien in wat boter aan tot ze lichtjes bruin zijn. Voeg
er de rozijnen, kaneel en peper aan toe. Laat 5 minuten op een laag vuurtje pruttelen,
giet er wat water bij en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de
vloeistof inkoken (goed roeren). Als je wilt, kun je 1 eetlepel suiker toevoegen.
Om te serveren lepel je de saus over het vlees.
Opdienen met vers brood of rijst.